Producenci
Promocje
Olej z konopi 5% 1500mg CBD 30ml Biokonopia
Olej z konopi 5% 1500mg CBD 30ml Biokonopia
375,00 zł 346,00 zł
szt.
Kapsułki CBD 4% 384mg CBD Cibdol
Kapsułki CBD 4% 384mg CBD Cibdol
150,00 zł 139,00 zł
szt.
Olejek CBD CannabiGold Premium 1500mg
Olejek CBD CannabiGold Premium 1500mg
399,00 zł 379,00 zł
szt.
Olejek konopny CBD CannabiGold Intense 3000mg
Olejek konopny CBD CannabiGold Intense 3000mg
999,00 zł 969,00 zł
szt.
Olejek konopny 20% CBD 30ml CIBDOL 6000mg cbd
Olejek konopny 20% CBD 30ml CIBDOL 6000mg cbd
1 550,00 zł 1 475,00 zł
szt.

ASCOLIP Liposomalna witamina C 30 saszetek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 96,00 zł 96.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

ASCOLIP to wysokowydajna, liposomalna witamina C w opatentowanej technologii LIPOSHELL®. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C w liposomie.

Zastosowanie zaawansowanej technologii LIPOSHELL® pozwala na osiągnięcie wyjątokowo wysokiej wydajności w transporcie witaminy C do ludzkiego organizmu. Liposomy LIPOSHELL® to bardzo maleńkie nośniki o średnicy około170 nanometrów +/- 15%. Liposomy te wykazują podobieństwo do błon komórkowych w organizmie ludzkim, dzięki czemu są nietoksyczne i biozgodne. Najwyższej jakości liposomy LIPOSHELL® umożliwiają długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C w ich wnętrzu. Zapewniają także efektywne przenikanie liposomów wraz z witaminą C do miejsca docelowego jakim są wnętrza komórek.

Czym różni sie witamina C ASCOLIP od Witaminy C w tradycyjnej formie?

produkt ASCOLIP dzięki zastosowaniu zawansowanej technologii liposomalnej LIPOSHELL® zapewnia:

  • bardzo wysoką jakość liposomalnej witaminy C
  • długotrwałe i stabilne zamknięcie witaminy C
  • skuteczne zabezpieczenie witaminy C przed czynnikami degradacyjnymi (np. tlen, enzymy trawienne, sok żołądkowy)
  • łatwe wnikanie witaminy C do wnętrza komórki
  • utrzymanie stałego, wysokiego poziomu witaminy C w miejscu docelowym – czyli wnętrzu komórek.


   
 Jak działa zawarta w preparacie ASCOLIP liposomalna witamina C?

Jakie są główne przyczyny stresu oksydacyjnego1,2:

  • stres, życie w dużym napięciu nerwowym;
  • intensywny, regularny wysiłek fizyczny;
  • zanieczyszczenie środowiska;
  • nałogowe palenie papierosów;
  • nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne (zbyt intensywne opalanie się);
  • nadużywanie alkoholu;
  • kontakt z metalami ciężkimi: ołowiem, kadmem i rtęcią oraz z tlenkami azotu poprzez żywność czy spaliny samochodowe;
  • zażywanie niektórych leków – antykoncepcyjnych, antydepresyjnych, sterydów oraz antykoagulantów;
  • niewłaściwa dieta – m.in. żywność wysoko przetworzona, nawożone warzywa i owoce, smażone, przypalone, wędzone lub peklowane mięsa.
  • Nie bez znaczenia jest także wiek, gdyż z upływem lat mechanizmy obronne organizmu przed nadmiarem wolnych rodników ulegają znacznemu osłabieniu.
    _____________________________________________________________________________________________________________________
        1. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/stres-oksydacyjny-przyczyny-i-skutki-stresu-oksydacyjnego_37946.html
        2. Rahman T., Hosen I.; “Oxidative stress and human health”; Advances in Bioscience and Biotechnology, 2012, 3, 997–1019.

        Kiedy warto  sięgać poASCOLIP?

    preparat z witaminą C ASCOLIP może być szeroko stosowany m.in:
  • w trakcie procesu odchudzania – kiedy dochodzi do niedoboru witaminy C,
  • w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego,
  • jako specyficzne „koło ratunkowe” podczas spadku odporności organizmu,
  • w walce ze stresem fizycznym, chemicznym i emocjonalnym (patrz „Główne przyczyny stresu oksydacyjnego”),
  • jako witamina piękności – witamina C dzięki stymulacji produkcji kolagenu poprawia funkcjonowanie skóry,
  • Ponadto liposomalna witamina C pomaga w regeneracji witaminy E – nazywanej witaminą młodośc

 

ASCOLIP to najwyższa jakość produktu

produkt ASCOLIP wytwarzany jest w oparciu o najwyższe standardy jakościowe, w oparciu o innowacyjne procesy produkcyjne, nadające mu cechy unikalne na skalę światową.
Liposomy LIPOSHELL® charakteryzują się najwyższą jakośćą. Są one bardzo stabilne, mają tą samą powtarzalną wielkość. Fosfolipidy i inne składniki używane w procesie produkcyjnym to produkty spełniające światowe wymogi jakości.

ASCOLIP powstał w oparciu o składniki niemodyfikowane genetycznie. Nie zawiera cukru, glutenu, sztucznych barwników, czy konserwantów. Nie zawiera także alergenów.



Innowacyjna technologia liposomalna LIPOSHELL® jest inspirowana dynamiką molekularną, co czyni ją najbardziej nowoczesnym i wydajnym sposobem transportu substancji aktywnej w organizmie.

Jak stosować ASCOLIP ?

ASCOLIP może być szeroko stosowany m.in:

  • ASCOLIP można stosować zarówno u dorosłych jak i dzieci. W przypadku bardzo małych dzieci zalecana jest konsultacja z prowadzącym lekarzem pediatrą.
  • Należy przyjmować 1 saszetkę 1 raz dziennie.
  • ASCOLIP można spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej.
  • Nie należy rozpuszczać zawartości saszetki w gorących napojach.
  • Stosowanie każdego preparatu, w tym również preparatu ASCOLIP, przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinno być skonsultowane z lekarzem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witamina C

 

Ważne informacje o Witaminie C 1,2,3

Witaminę C odkrył w 1928 r. noblista Albert von Szent-Györgyi. W ok. 70% występuje ona w roślinach w postaci kwasu askorbinowego.

Witamina C jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i przebiegu ok. 15.000 procesów życiowych ze względu na aktywizowanie enzymów, pobudzenie układu przysadkowo-nadnerczowego, udział w syntezie kortyzonu i kortykosteroidów, syntezie kolagenu i innych ważnych procesów.

Dzienne minimalne zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. Wynosi ono u dorosłego człowieka około 1 mg/kg masy ciała, u niemowląt i dzieci około 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących (około 1,5 mg/kg masy ciała) oraz w różnych stanach chorobowych (nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, u osób hemodializowanych), u osób palących papierosy, a także u ludzi będących pod wpływem stresu. Wzrasta również przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń czynności jelit.

Ze względu na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi pobierać ją wraz z pożywieniem i/ lub suplementować.

WitaminA C 1–10

  • Pobudza utlenianie i oddychanie komórkowe oraz odgrywa ważną rolę w metabolizmie cukrów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
  • Jest niezbędna m.in. do utrzymania prawidłowego stanu krwionośnych naczyń włosowatych, dla dobrze funkcjonującego układu odpornościowego.
  • Niezbędna jest do tworzenia i regeneracji: kości (wpływa na ich gęstość), zębów, ścięgien, stawów, więzadeł, powięzi mięśniowych, naczyń krwionośnych, skóry, narządu wzroku.
  • Przyczynia się do powstawania energii w organizmie, przyswajania żelaza, produkcji żółci, krwi, niektórych hormonów (zwłaszcza antystresowych) oraz przeciwciał odpornościowych.

 

Jest bardzo dobrym antyoksydantem, który skutecznie „wymiata” wolne rodniki generowane przez komórki w stanach zapalnych. 1–7;14

  • Regeneruje inne antyoksydanty (np. witaminę E).
  • Chroni DNA, lipidy i białka przed utlenianiem.
  • W obronie przed drobnoustrojami pobudza do aktywności substancje mające właściwości wirusobójcze i bakteriobójcze.

Duże zapotrzebowanie na witaminę C wykazuje mózg oraz układ immunologiczny. 3–13

Także zwiększony wysiłek fizyczny, stres, infekcje, ciąża, starszy wiek, choroba nowotworowa, chemio- i radioterapia oraz choroby reumatyczne wymagają dodatkowego zaopatrzenia organizmu w witaminę C.

 

Posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych np. ołowiu czy rakotwórczego działania N-nitrozozwiązków.

Bezpośrednio uczestniczy w jednym z głównych etapów spalania tłuszczów – odwodorowaniu kwasów tłuszczowych oraz wpływa na szybkość zachodzących procesów ich spalania.

Stymuluje również syntezę noradrenaliny, L-karnityny oraz hormonu DHEA sprzyjających utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Z tego względu Witamina C może być przydatna w regulowaniu masy ciała.

 

Kolosalne znaczenie tej witaminy – to jej rola ochronna w przeziębieniach oraz zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dzięki wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego stymuluje proliferację limfocytów T 15.

Witamina C dzięki właściwościom antyoksydacyjnym odgrywa istotną rolę w profilaktyce rozwoju miażdżycy poprzez hamowanie oksydacji lipoprotein LDL, a także poprzez zmniejszanie przylegania leukocytów do endotelium ściany naczyń 16, 5, 7.

Badania przeprowadzone jeszcze w latach 50-tych XX wieku przez zespół kanadyjskich naukowców pod kierunkiem dr med. G.C. Willysa wykazały, że istnieje bezpośredni związek między niedostatkiem witaminy C w organizmie i chorobą serca wywołaną miażdżycą tętnic („Nexus” Nr 2/2006, „Chroniczny szkorbut a choroba serca”, dr Owen R. Fonorow).

Warto wiedzieć, że niewykorzystana przez organizm witamina C jest wydalana. Trudno zatem jest utrzymać długo jej prawidłowe stężenie w organizmie. Dlatego ważne jest, aby spożywać witaminę C regularnie w celu utrzymania odpowiedniego jej poziomu.

Jakie są objawy niedoboru witaminy C 2

  • szkorbut
  • osłabienie organizmu
  • zwiększona podatność na infekcje
  • zmniejszenie wydolności fizycznej
  • pogorszenie gojenia się ran
  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu
  • krwawienie dziąseł
  • upośledzenie wszystkich innych procesów, w których witamina C jest niezbędna i bierze udział.
 

Dodatkowo długotrwałe niedobory witaminy C potęgować mogą powstawanie zmian nowotworowych oraz miażdżycowych, a także podwyższać ciśnienie tętnicze krwi.

Osoby starsze, w podeszłym wieku, alkoholicy, palacze, oraz osoby zażywające niektóre leki (np. aspirynę, sulfonamidy, barbiturany) należą do grupy narażonej na niedobory witaminy C.

 
 

Zwiększone zapotrzebowanie na Witaminę C występuje 5, 17, 18

 
  • u kobiet w ciąży i w okresie karmienia,
  • w warunkach stresu,
  • u palaczy tytoniu, osób nadużywających alkohol,
  • podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych, tetracyklin, barbituranów, kortykosterydów,
  • u mieszkańców dużych miast (ze względu na wszechobecne zanieczyszczenia i toksyny),
  • w przebiegu gorączki, chorób zakaźnych, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • przy regularnym braniu kwasu acetylosalicylowego lub innych salicylanów,
  • u osób w podeszłym wieku, poddawanym zabiegom operacyjnym, z urazami tkanek,
  • u osób prowadzących bardzo intensywny tryb życia.

Piśmiennictwo:

  1. K. Maćkowiak, L. Torliński; „Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka”; Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349–356.
  2. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska; „Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie”; Pom J Life Sci 2015, 61,4, 419–425.
  3. http://wiedza.cc/witamina-c-kwas-askorbinowy.html
  4. Hacisevki A.; ,,An overview of ascorbic acid biochemistry”; J.Fac. Pharm, 2009, 38, 3, 233–255.
  5. Naidu K.; “ Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview”; Nutrition Journal, 2003, 2,7, 1–10.
  6. Sorice A. i wsp.; “Ascorbic Acid: Its Role in Immune System and Chronic Inflammation Diseases”; Mini-Reviews in Medicinal Chemistry 2014, 14, 5, 1–9.
  7. Iqbal K. i wsp.; ,,Biological significance of Ascorbic Acid (Vitamin C) in human health – A review”; Pakistan Journal of Nutrition, 2004, 3, 1, 5–13.
  8. Aghajanian P. i wsp.: ,,The roles and mechanisms of actions of vitamin C in bone: new developments”; J Bone Miner Res, 2015, 30 (11), 1944–1955.
  9. Desai Ch. i wsp.;”The Role of Vitamin Supplementation in the Prevention of Cardiovascular Disease Events”; Clin. Cardiol. 2014, 37, 9, 576–581.
  10. Grosso G. i wsp.; ,,Effects of Vitamin C on health: a review of evidence”; Front Biosci, 2013, Jun 1;18:1017–29.
  11. May J. i wsp.; ,,Ascorbic Acid Efficiently Enhances Neuronal Synthesis of Norepinephrine from Dopamine”; Brain Res Bull. 2013, 90, 35–42.
  12. Szymańska-Pasternak J. i wsp.; ,,Witamina C jako oręż w walce z rakiem”; Onkologia w Praktyce Klinicznej 2011, 7,1, 9–23.
  13. Ellulu M. i wsp.; ,,Effect of vitamin C on inflammation and metabolic markers in hypertensive and/or diabetic obese adults: a randomized controlled trial”; Drug Design, Development and Therapy 2015:9 3405–3412.
  14. Kulbacka J., Saczko J., Chwiłkowska A.; „Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek”; Pol. Merk. Lek., 2009, XXVII, 157, 44.
  15. Chambial Sh., Dwivedi Sh.; “Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview”; Indian J Clin. Biochem. (Oct-Dec 2013); 28(4):314–328.
  16. Kim S. i wsp.: ‘’Consumption of high-dose vitamin C (1250 mg per day) enhances functional and structural properties of serum lipoprotein to improve anti-oxidant, nti-atherosclerotic, and anti-aging effects via regulation of anti-inflammatory microRNA”. Food Funct, 2015, 6, 3604–3612.
  17. Miktus M.; „Witaminy cz. II:Ogólna charakterystyka witaminy C”; Nutrition &Health , Rocznik 3, Nr 1(12), styczeń 2000.
  18. Dawson E., Evans D., Harris W.; “The Effect of Ascorbic Acid Supplementation on the Blood Lead Levels of Smokers”; Journal of the American College of Nutrition, Vol. 18, No. 2, 166–170 (1999).


   
   
   


 
   
   





  
   

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl